Erdélybe menet kellet motorlajt cserélni.

Úgy döntöttünk a családdal, hogy elmegyünk Erdélybe egy kis hagyománytisztelésre, ami annyit tesz, hogy egy kicsit megnézzük, hogy mivel is foglalkoztak régen a magyarok, hogyan éltek, és milyen hagyományok szerint.

Azért választottuk az autót, mert nem sokkal, de mégis csak rövidebb, mint a vonatozás vagy a buszozás, ráadásul utána bárhova megyünk, nem vagyunk a tömegközlekedéshez kötve, hanem tudunk autózni oda, ahova akarunk. Egy szóval, praktikusabb és a költségeket tekintve is beljebb vagyunk. Arról nem is beszélve, hogy könnyebben tudjuk hazahozni a sok finomságot és házi pálinkát.

Nem volt más hátra, mint becsomagolni a ruháinkat, egy kis ételt, mert azért mégis csak 6-7 órát fogunk autózni ahol megéhezünk és persze a jókedvet. Bevágódtunk az autóba és már ki is gördültünk. Az első két óra egész simán eltelt, hamar kiértünk a városból, nem találkoztunk sehol dugóval és a gyerekek is jól bírták. Amikor már egy kicsit a helyzet nyűgösebbé változott jöhettek a különböző szójátékok és társaik, melyekkel leköthettük egy további másfél két órára a gyerekek figyelmét. Majd félút tájékán tartottunk egy megállót, egy benzinkútnál. A többiek kiszálltak és elindultak a mellékhelyiség felé, én pedig felcsaptam a motorháztetőt és megnézegettem, hogy minden rendben van-e a motortérben, van e rendesen hűtővíz, nincs e semmi sem túlhevülve, nem folyik-e semmi, illetve az olajszintet is megmértem.

Ez volt a szerencsém. Kiderült, hogy nagyon alacsony az olajszint az autóban. Muszáj volt rátöltenem. De őszintén szólva nem voltam biztos a dolgomban, a motorolajok terén. Ezért az egyik benzinkutast segítségét kértem meg arra, hogy segítsen kiválasztani a megfelelő olajt a benzinkút boltjából, mert az én tartalékom elfogyott.

Az úr örömmel segített, egy rövid keresgélés után leemelt a polcról egy aranyszínű flakont, Eneos Premium Hyper Multi 5W-30 felirattal. És elmondta, hogy ez egy prémium kategóriás üzemanyag-takarékos motorolaj kifejezetten az olyan típusú japán autók számára, mint az enyém. Gyakorlatilag minden egyes összetevője és felhasználhatósági területe illett az autómra, így gyakorlatilag egy tökéletes választás volt számomra. De meg kellett kérdeznem, hogy mégis milyen árban van ez a flakon olaj. Amit mondott, attól egészen elfehéredtem. Nem számítottam rá, hogy ez az Eneos ilyen drága. Azonnal meg is kérdeztem, hogy nincs e esetleg más hasonlóan jó típusú vagy esetleg kisebb kiszerelésben. Mire mondta, hogy ha már hosszútávra utazunk, akkor érdemes lenne megvásárolni ezt, mert tényleg élettartam növelő és üzemanyag-takarékos. Valamint van belőle 1 literes kiszerelés is. Majd egy kicsit közelebb jött és bizalmasan a fülembe súgta, hogy bár ilyet nem szabadna mondania, de rendes embernek tűnök. Ő pedig segíteni szeretne nekem. Ha megveszem most ezt az 1 litert, akkor ezt az útra tudom használni, majd felmegyek egy általa említett motorolaj web shopra, ahol ezt az Eneos jóval olcsóbban meg tudom vásárolni és a nagyobb kiszerelés kerül ott annyiba, mint itt a kisebb.

Nagyon megköszöntem neki és így is tettem. Megvásároltam a kisebb kiszerelést, hogy ha már nagy útra megyünk, akkor az autónak is tegyünk valami jót. Ha pedig a legközelebb szükségem lenne ilyen olajra, már tudom, hogy honnan rendeljem meg.

Ami az erdélyi kiruccanásunkat illeti, remekül sikerült és nagyon élveztük, rengeteg sok minden szépet láttunk, táncházban is voltunk, meg népi kenyérsütő ünnepen is, egyszerűen fantasztikus élmény volt. Nem csak a gyerekeknek, hanem nekünk is. Egy kicsit részesültünk a népi hagyományainkból a lehető leghitelesebb módon. Ilyenben nem minden nap van az embernek része.