Vissza a gyökerekhez : Tisztálkodószerek házilag

Úgy gondolom, hogy mostanában egy kicsit el vannak kényelmesedve az emberek. Sokkal egyszerűbb ugyanis besétálni a boltba és mindent készen megvenni, mint utánajárni a dolgoknak és elkészíteni azokat – szintén a boltokban, webshopokban vásárolt alapanyagokból.

Természetesen nincs semmi bajom a kész és félkész termékekkel, hiszen én magam is nagyon gyakran vásárolok ilyeneket. Sőt, egy jó pár hónappal ezelőttig mindent ugyanúgy a boltban vásároltam, mint mindenki más.

Aztán az egyik falunapon láttam egy szappan készítő előadást, és innen indult el az egyik új keletű hobbim, az otthoni natúrkozmetikum gyártás.

Ahogyan egyre jobban beleástam magamat a témába, úgy kezdtem el fokozatosan lecserélni a tisztálkodószereimet, krémeimet, tisztítószereimet a boltiról házi készítésűre.

Szerintem a falvakban nagyon sok házi praktikát el lehet tanulni az idősektől. Érdemes egyébként ezekre figyelni, hiszen ezt a sok tudást ők őrzik, ezek a modern ember hasznára is válhatnak. Hiszen ki ne kérne segítséget az édesanyjától amikor mondjuk nem tud kiszedni egy vörösbor foltot a ruhából?

Mindenki az anyukájához fordul tanácsért, aki pedig a legtöbbet a szüleitől tanulta meg, főleg, mivel még nem nagyon volt akkoriban internet, nem volt tele minden DIY , azaz készítsd el magadnak videókkal.

Most, az internet korában ezeket sokkal könnyebb elérni , rengeteg tipp és trükk van az interneten, de nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy honnan jönnek ezek a tippek.

A modern anyagok sokkal hatékonyabbak lehetnek, mint a hagyományos, már évekkel ezelőtt a nép kultúrában is felhasznált anyagok.

De gondoljunk csak bele, a nagyszüleink és az ő nagyszüleik is kiszedték a foltokat, ők is tisztán tartották a lakást, pedig nem volt még ennyi vegyszer, ennyi súroló.

Persze, elhiszem, hogy ezek a súrolószerek sokkal hatékonyabbak, sokkal jobban fertőtlenítenek, de nem vagyok benne biztos, hogy minden egyes összetevője jót tesz az egészségnek.

Alapvetően nem utasítom el ezeket a vegyszereket, de nem szeretném feleslegesen használni őket. Nem kell mondjuk a vízkő eltávolításához mindenféle vegyszer, elég csak egy kis citromsav, ecet vagy víz.

Rengeteg ilyen praktika van, ami tulajdonképpen mellőzi a megszokott anyagokat, teret ad a régi, jól bevált gyógyszereknek.

Például édesanyám a mai napig szerintem ecettel mossa a kádat, hiszen neki semmi sem vált be annyira, mint az ecet és a szódabikarbóna.

A másik ilyen a duguláselhárítás, ahol a jól bevált ecet-szódabikarbóna kombót használja. Vett már több agyon reklámozott terméket, de valahogy midig visszatér ehhez a módszerhez, nem mellesleg olcsóbb is, mint a hiper-szuper agyon reklámozott duguláselhárító löttyök. Persze, biztosan abban is van jó, de minek vegye meg, ha sokkal olcsóbb az ecet és a szódabikarbóna?

Ha vízkő eltávolításról van szó, akkor is elmondhatjuk, hogy a citromsav ár sokkal kedvezőbb, mint a vízkőeltávolítók ára. Hiszen a citromsav tökéletes a vízkő eltávolítására, és a legnagyobb biztonsággal állíthatom, hogy olcsóbb, mint a reklámozott vízkő eltávolítók.

citromsav ár
citromsav ár

De nem csak az ára miatt éri meg megvenni. Persze, a citromsav ár kedvező, a humanityaruhaz.hu oldalon például fél kiló már kb. 780 Ft-os áron beszerezhető, de nem mennénk vele semmire sem, ha nem lenne hatékony is a kedvező ára mellett.

Én már elég sokszor teszteltem az elmúlt hónapokban, és még nem volt vele gondom, mindig szépen lehozta a szennyeződéseket és a vízkövet is. És nem is kell belőle sok, ezért bőven megéri ár – érték arányban.

A citromsav egyébként elég népszerű, nem csak a citromsav ár miatt, hanem mert a fürdőbombák alapanyaga is, és mert az étkezési citromsavat szörpökhöz is fel szokták használni.

Annak ellenére, hogy szerintem egy nagyon jó anyag, sok helyen nem lehet kapni. Pedig kereslet biztosan van rá!

Amióta jobban benne vagyok a natúrkozmetikumok és az otthoni tisztítószerek világában, egyre többet vásárolok a humanityaruhaz.hu oldalon.

Mert itt mindent meg tudok venni egy helyen. Nem kell több boltot bejárnom, nem kell több szállítást fizetnem, majdnem mindent megtaláltam eddig, amire csak szükségem volt az otthon készített krémekhez, tisztítószerekhez.

Persze, sokkal egyszerűbb megvenni egy szappant a boltban, mint otthon elkészíteni, de annak is megvan a varázsa. Na meg persze sokkal jobb, mert csak olyan anyagok vannak benne, amit ismerünk.

A szappankészítés például egy kicsit nagyobb beruházás, hiszen egyszer ki kell fizetni mindent, ami szükséges hozzá, de utána már nem kell nagyon költeni rá, hiszen a formákat, eszközöket később is fel lehet használni, csak néha az alapanyagok fogynak el.

Nem bántam meg, hogy több időt fordítok ezeknek az elkészítésére, mert nagyon élvezem csinálni a krémeket, tisztálkodószereket.

Még a takarítás is sokkal izgalmasabb úgy, hogy a saját magam által készített tisztítószereket használom.

Engem például kikapcsol maga a szappankészítés is, szeretek ebben a témában olvasni is.

Persze az elején nem volt könnyű és volt egy pár elrontott próbálkozásom, de egyre jobb vagyok ebben.

Az interneten rengeteg erről szóló anyag és recept van, de a humanityaruhaz.hu oldalon is vannak erről szóló könyvek is. De minden alapanyagot, amit internetes receptekben olvastam, meg lehet találni náluk.

Sokat rendelek innen, mindig van egy-két csomagom, mindig várok valamire, már igazi törzsvásárlónak számíthatok szerintem.

A csomagjaimat, rendeléseimet mindig a legnagyobb odafigyeléssel válogatják össze, mindig nagyon meg vagyok elégedve mindennel, amit innen kapok, hiszen nagyszerű ezeknek a termékeknek a minősége, szerintem elég jó árban is vannak. Akciókkal is kedveskednek néha, ezért rendszeresen figyelem is az oldalt, hiszen nem akarok lemaradni az ajánlatokról.

Igyekszem mindig a hónap első hétfőjére időzíteni a rendelést, hiszen akkor zöld hétfőt tart a cég, ami azt jelenti, hogy mindent ingyen szállítanak aznap 10.000 Ft felett. Aminek én örülök, mert annyi mindent szoktam venni, hogy általában meg is van ez az érékhatár. Hiszen mindig van valami újdonság, amit ki szeretnék próbálni.

Egyébként nekem sokszor az a bajom az ilyen speciálisabb szakboltokkal, hogy nincsenek megfelelő termékleírások, és ha valaki nem a termék, az adott témakör szakértője, akkor online elég nehezen tud kiigazodni a széles kínálaton, sokszor nem tud dönteni két termék között, vagy nem biztos abban, mire is van szüksége. De itt ezzel sosem volt gondom.

Ezen az oldalon minden termékhez fel van töltve egy leírás, szóval ha például egy arckrémbe keresek valamilyen olajat, akkor el tudom dönteni, hogy az én bőrtípusomnak, az én bőrproblémáim esetén melyik olaj tenné a legjobbat.

Persze érdemes eleve ennek valamennyire utánajárni, de nagyban megkönnyíti a döntést az oldalon összegyűjtött sok információ.

Fel lehet iratkozni a hírlevélre is, amit én persze megtettem, hiszen mindig keresem az újdonságokat, szeretek kísérletezni és nem akarok lemaradni semmi újról vagy semmi akcióról.

Összességében szerintem egy nagyon jó kis oldal, sok mindent meg lehet itt venni, ami például a falusi kultúrában, hagyományokban is használatos volt, de vannak egészen új technológiával készült bio és bőrbarát termékek is.

Szerintem nagyon fontos, hogy amit magunkra kenünk, az bio és természetes anyagokból legyen, hiszen ezzel sokat tudunk segíteni a testünknek, ami amúgy is ki van téve minden toxikus anyagnak az életünk során. Fontos, hogy a lakásban olyan anyagokkal takarítsunk, ami nem káros az egészségre sem.

A humanityaruhaz.hu oldalon sok ötlet van, amit megéri kipróbálni. Én igazán megkedveltem ezt a világot, és sokkal jobban is érzem magamat ettől a sok bio és természetes anyagtól.