Nekem a hagyományőrzés az életem

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd hagyományőrző üzletet nyitok. Szentendre egyik kis mellékutcáján, a macskaköves történelmi negyedben álmodtam meg a kis boltomat. Fél éve jött az ötlet, miután lediplomáztam szociológusként és elkezdtem dolgozni egy fiatalokkal foglalkozó szervezetnél.

A szakdolgozatomat a kiskamaszok hagyományőrzéshez való hozzáállásáról írtam. A szentendrei kisiskolásokkal töltettem ki teszteket a témával kapcsolatban és azokból azt szűrtem le, hogy sok gyermek nem érdeklődik a hagyományőrzés iránt, többek között azért sem, mert a saját szüleiket sem nagyon érdekli a dolog. Már ekkor elterveztem, hogy ha lesz rá időm és pénzbeli kapacitásom, akkor nyitok egy kis hagyományőrző üzletet, ahol minden hétvégén gyermek-szülő foglalkozásokat fogok tartani, hogy megszerettessem kicsikkel és nagyokkal is ezt a csodát.

Szóval fél évvel munkába állásom után jött el a pillanat, hogy meg tudtam nyitni az üzletet. Nagypapámtól örököltük meg a mellékutcában lévő helyiséget, amit eredetileg raktárnak használt a fa portékáihoz, mivel szobrászművészként tevékenykedett. Már évek óta üresen állt, miután nagypapám már nem tudott többé a munkájának élni. Apukám segített a belső teret úgy kialakítani, ahogy megálmodtam, én pedig kerestem olyan hagyományőrző családokat, csoportokat, alapítványokat, akiktől be tudom szerezni a kézműves termékeket, amiket majd árulni fogok. Ez Szentendrén egyébként nem volt nehéz dolog, biztos mindenki hallott már a Skanzenről. Mivel van több ismerősöm is, akik ott dolgoznak, rajtuk keresztül könnyedén sikerült találnom vállalkozó kedvű hobbiművészeket, akik benne voltak a projektemben. Sőt, többen azt is elvállalták, hogy hétvégente rendszeresen foglalkoznak a foglalkozásokra érkező szülőkkel és gyerekekkel. Nagyon boldog voltam, hogy sínen van az üzlet, bár csak a berendezéssel voltak problémáim, szerettem volna egyszerű, snassz fém polcokat beszerezni, amiket csipkés terítőkkel ki lehet csinosítani és azokra rápakolni a kézműves holmikat. Mivel apukám járatos volt bútorozás terén, ezért hozzá fordultam segítségért.

A munkahelyén is pont olyan fém polcokat szereztek be a beszerzéssel foglalkozó munkatársai, mint amikre én vágytam. Sikerült neki megtudakolnia a cégnek a nevét, így egyik nap a munkából hazajövet már tovább is adta az információt nekem. A Rackinglogot azonnal lecsekkoltam a neten és úgy láttam, hogy tökéletes választás lesznek. A csavarmentes a salgó polcrendszer, amit forgalmaznak, pont olyan volt, mint amit elképzeltem. Sok képet is feltöltöttek róla, így részletes leírásokat is olvashattam, így teljes körűen tudtam tájékozódni. Az ingyenes ajánlatkérés lehetőségével is éltem, a szükséges méreteket beleírtam és az adataim megadása után elküldtem az üzenetet nekik az oldalukon keresztül. Ez hétfő délután történt meg és kedden, kora délután már meg is kaptam a választ. Az ajánlatban szereplő salgó polc ár nagyon tetszett és apukám is azt mondta, hogy szerinte is megfelelő az összeg, ezért elfogadtam azt. Nem sokkal később kaptam egy telefonhívást is, amiben tájékoztattak a további teendőimről. Nem kellett szinte semmit sem tennem, csak várnom, hogy keressenek a kiszállítás pontos időpontjával.

Egy héttel később érkezett a várva várt hívás és pontosították a kiérkezésük dátumát, így ott tudtam lenni az üzletnél, mikor jöttek. A Rackinglog szakemberei pontosan érkeztek és gyorsan dolgoztak. Mivel az ajánlatban szerepelt az összeszerelés is, így arra nem kellett külön ráfizetnem. Hamar végeztek a munkával és miután megkaptam a papírokat és a számlát, távoztak is. Én gyorsan neki is álltam a terítők polcokra való felrakásának és mire apa odaért az üzletbe, már készen is álltak a portékák tárolására. Nagyon örültem, hogy ezt a céget bíztuk meg ezzel a projekttel, hálás vagyok apának, hogy őket ajánlotta nekem.