Vidéki élet és a virtuális szerverek kapcsolata

Sokak fejében még mindig ködös sztereotípiák élnek a vidéki és kimondottan a falusi élettel kapcsolatban. Földtúrás, parasztok, trágyaszag, mindenki ismer mindenkit és mindenki kibeszél mindenkit, nincs élet, nincs semmi, csak unalom és az úton átszaladó ördögszekerek. Ennek egy része akár igaz is lehet, de teljes egészében nézve azért már korántsem így áll a helyzet. Hiszen a falvak általában nagyvárosok körül vannak, a városok benépesülésével pedig nagyon sokan arra vágytak, hogy legyen egy kis nyugalmuk a nyüzsgéstől kicsit távolabb, ezért kiköltöztek a falvakba. Tehát a legtöbb helyen már nem a klasszikus értelemben vett falusi ember él, hanem sokkal inkább az, aki kiköltözött a városból. És hát onnan kezdve, hogy internet van, bármit el lehet intézni falun is.

Ha arról van szó, például lehet szerezni virtuális szervert akár néhány kattintással. Hogy hol? Hát itt: https://rackforest.com/szolgaltatasok/vps/ . A RackForest egy olyan budapesti szolgáltató cég, akik mindenféle IT megoldásokat kínálnak. Több szervertermet üzemeltetnek, így a fő profiljuk gerincét az ehhez köthető szolgáltatások jelentik, mint például a szerver hosting, a tárhely szolgáltatás vagy épp a felhővel kapcsolatos lehetőségek. Éppen ezért nem csoda, hogy foglalkoznak olyasmivel is, mint a virtuális szerverek.

A virtuális szerverek (vagy más néven VPS: Virtual Private Server) gyakorlatilag olyan különálló egységei egy nagyon-nagy teljesítményű szervernek, amely ugyan fizikailag nem különül el az egésztől, mégis teljesen önálló részt képez, ami a hozzáférést és a paramétereket illeti. Így próbálják meg kihasználni a szárazon futó kapacitást, mert ugye túl nagy teljesítményű szervereket nem éri meg csak úgy üzemeltetni. Éppen ezért külön futó virtuális szervereket lehet létrehozni ezeken a nagy teljesítménnyel rendelkező szervereken, amiket lehet külön értékesíteni és használni.

Ez egyrészt a szabad kapacitások kihasználása végett nagyon jó, másrészt mert valójában mindenben ugyanazt tudja, mint egy fizikai valójában is létező szerver. Ugyanúgy teljesen külön működik minden mástól, csak azok férnek hozzá, akiknek jogosultságuk van hozzá. Ugyanolyan biztonságos, ugyanolyan jól véd a támadások ellen. A specifikációi, a tárhely és minden más egyéb részlet is azonos a fizikai szerverekhez képest. És mivel az egész virtuális formában létezik, ezért tényleg igaz az, hogy pár kattintással már a boldog tulajdonosaivá avanzsálhatunk.

Alapvetően kétféle VPS érhető el a RackForestnél. Az egyiknél Linux az alap operációs rendszer, a másiknál pedig Windows. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is, de összességében talán csak az dönt, hogy ki, milyen környezethez van szokva. Minden esetre egészen részletesen lehet olvasni a cég honlapján arról, hogy melyik mire is jó pontosan és mit lehet várni tőlük.

Függően attól, hogy Linux vagy Windows rendszerről van-e szó, illetve, hogy mekkora a választott tárhely csomag, 9-10 pakk közül lehet választani annak, aki virtuális szervert szeretne magának rendelni. A bérleti árak havi 1500 Ft + Áfától kezdődnek és értelemszerűen minél komplexebb csomagot sikerül kiválasztani, annál drágább lesz a mulatság havi szinten.

Mindig csodálattal néztem és hallgattam azokat a barátaimat, akik szemrebbenés nélkül értenek ezekhez a dolgokhoz és nem tart nekik órákig kibogarászni, hogy mi micsoda és mi mennyi ér.

Egy átlagos csomagot például véve – ez legyen mondjuk a Linux alapúak közül a négyes – havonta 3900 Ft + Áfáért cserébe mit lehet kapni? Szuper jó Xeon E5 vCore, 4 GB RAM, 40 GB SSD, 10 Gbps port, 90TB. Persze ez a rejtélyes kódnyelv nekem sem mindig mond sokat, de azért általában ellavírozok és elfogadom ezeket a dolgokat. De annak speciel nagyon örülök, hogy most ebben a témában nem csak nekem kell döntenem, csak utána kellett néznem a lehetőségeknek, mert annyira nem érzem magam ügyesnek és jártasnak benne.