Vannak tagadhatatlan dolgok

Vannak tagadhatatlan dolgok. Például az, hogy falun sokkal kevesebb lehetősége van az embernek. De ez természetesen csak akkor számít negatívumnak, ha ugyanígy negatívumnak számítjuk a rossz levegőt, a rohanást, a folyamatos tömegközlekedési dugókat stb. a városok esetében. De ettől még mindkét helynek megvannak a maga előnyei. Mi például, a családommal azért választottuk a falut, hogy egészségesen éljünk, saját magunknak termeljük meg a táplálékunk nagy részét és hogy kiszakadjunk a folyamatos rohanásból. Igaz, hetente vagy kéthetente vissza járok a városba, vagyis Budapestre, a munkám miatt, de ez például azért sem gond, mert vannak dolgok, amiket tényleg csak ott lehet elintézni, és ott lehet beszerezni.

Én grafikus vagyok, a feleségem pedig a helyi iskolában tanít, valamit a hagyományőrző csoport vezetésében is nagy szerepet játszik. Nekem természetesen bivalyerős pc-m van, másképp nem is bírnám otthonról a munkát, de a feleségemnek például egy ezeréves Lenovo laptopja van. Még egyetemista korában vásárolta, körülbelül akkor, amikor megismerkedtünk. Semmi sem tart örökké, de gondolhatjátok, hogy az ő Lenovo laptopja sem bírta a strapát. Igaz, hogy csak ritkán használta a feleségem, mert filmet mindig együtt nézünk, a közösségi médiát pedig a telefonjáról nyomja, de néha különböző iskolai feladatok és anyagok előkészítésére szüksége volt rá. Ő persze volt olyan naiv, hogy azt hitte, hogy egy sima szerviz elég lett volna neki, úgyhogy be is írta a keresőbe, hogy Lenovo szerviz Budapest, de amikor megmutatta, hogy miket talált és megkért, hogy jó lenne, ha valamikor elvinném magammal és beadnám a laptopját, mondtam neki, hogy ha igazán jó laptopot akarsz, akkor itt az ideje újat vásárolni. Először huzakodott az ötlettől, de aztán belement. Mondta, hogy talált egy olyan szervizt, ahol árulnak is laptopot, újat is, meg használtat is, valamint felvásárolják a régi laptopodat is, ha beviszed. Tudtam, hogy ő nem fog túl sokat kapni ezért, de végül is úgy döntöttünk, hogy a PCMENTOR-tól vásárolunk laptopot.

Az a helyzet, hogy már csak azért is szimpatikusak voltak, mert egy rendesen megcsinált, jól kinéző weboldaluk van. Igaz, hogy én nagyjából csomagolásokat tervezek, meg a hobbim a plakátdesign, szóval nem vagyok otthon weblap designban, de a szemem mégiscsak rááll az ilyesmire, és annyi lehetetlen szemét után, amivel tele van az internet, jól esett egy ilyen rendesen komponált és praktikusan elkészített weboldalt látni. Na de nem akarom túlmagyarázni, mert valószínűleg ez senkit nem érdekel. De magát a szervizt mindenképp ajánlom mindenkinek, aki budapesti vagy gyakran jár arra. Budán és Pesten is van üzletük. Én a zuglói szervizbe mentem be, mert az esett közelebb a munkáltatom irodájához. De előtte végig olvastam minden tudnivalót és kitöltöttem egy kérdőívet is a feleségem nevében, ami alapján már segíteni tudtak nekem, hogy milyen laptopot ajánlanak. Tulajdonképpen az egészet el tudtuk volna intézni online meg telefonon, de én szeretek személyesen beszélgetni.

Az kifejezetten nagyon tetszett, hogy nem úgy csinálják, hogy van egy állandó választékuk, amiből vásárolni lehet, hanem ők is akkor rendelik meg az adott laptopot (vagy akár számítógépet) és így pontosan olyat tudnak rendelni, amire szüksége van az adott vásárlónak. Értitek nem? Nem nekem kell igazodnom egy listához és abból választani, hanem a teljes létező kínálatból a hozzám és igényeimhez leginkább passzoló laptopot tudom kiválasztani. A feleségemnek mondjuk nem voltak túl nagy elvárásai, annyit mondott, hogy továbbra is Lenovo laptopot szeretne, mert jó emlékei vannak vele. Én mondjuk ennél egy picit jobban értek a témához, szóval elbeszélgettünk rendesen a szervizes csávóval, de végül abban maradtunk, hogy egy középkategóriás laptop bőven megteszi a feleségemnek, amilyen gyakran használni fogja.

Megrendeltem a laptopot és következőkor, amikor Budapesten jártam, elvettem a szervizből. A szervizben jogtiszta Windowst raktak rá és segítettek átrakni a régi laptopról a cuccokat az újra. Ezért kifejezetten hálás voltam, mert épp tele volt az összes külső merevlemezem és nem tudtam sehova lementeni a feleségeim cuccait. A régi laptopot pedig ott hagytam. Ahhoz, hogy pontosan meg tudják mondani, hogy mennyit tudnak adni érte, szükségük van néhány napra, szóval akkor még nem adtak pénzt érte, de néhány nap múlva elküldték a régi laptop minimális értékét. Tulajdonképpen ez az egész nem is azért jó, mert pénzt adnak érte, hiszen az tényleg szinte semmi, hanem azért, mert így nem marad a nyakadon az elektronikus szemét. A szervizben pedig ami olyan állapotban van, azt tudják újrahasznosítani, mint alkatrész, ha pedig nem, akkor is tudják kezelni, mint szemét. Mi ugyebár nem dobhattuk volna be a műanyag és fém kukába sem az udvarunkon lévő komposztálóba. Ez egy teljesen más szemétkategória és jó érzés megbízható kezekben hagyni.

A laptopra egyébként három év garanciát adtak. Megnyugtató tudni, hogyha bármi van, vissza vihetem oda. Mondjuk valószínűleg ha lejár a garancia és gond lesz, akkor is oda fogom vinni.