Tudjátok mi az igazán hagyományőrző?

Bár én ugyan nem vagyok falusi, mindig is hű voltam a régi tradíciókhoz. Szerintem nem is kell falusinak lenni ahhoz, hogy valaki fontosnak tartsa a hagyományok ápolását, és a kultúra fenntartását, de tény és való, hogy ott egy kicsit talán könnyebb. Egy nagyobb városban minden olyan gyors, és előrehaladott, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem csak az új dolgok felé kell nyitottnak lennünk, hanem a régieket is szem előtt kell tudnunk tartani. A kettő együtt tökéletes harmóniát alkot.

Egy faluban minden sokkal lassabb. Lassabb az információáramlás, nincsenek autók, buszok, és a repülőgépek is maximum áthaladnak az emberek feje fölött, az internet csodának számít. A technika nem igen úszott be az emberek életébe, nincsenek is rákényszerítve, így valószínűsíthetőleg az ökológiai lábnyomuk is jelentősen kisebb. Ha a legmodernebb technikát alkalmazzák is valahol, annak nyomós oka van; például a környezetszennyezés visszaszorítása, a spórolás, a kényelem. Vagy esetleg ezek összessége megspékelve egy kihagyhatatlan ajánlattal…?

A napelemes pályázat magánszemélyeknek 2019 nyarán is elérhető, de akár családok számára is.

Ez egy hatalmas lehetőség minden magyar család számára: a pályázat kimondja, hogy a keretösszegnek maximum a felét kaphatják meg egyéb lehetséges pályázók, azaz a társasházak és lakásszövetkezetek: a maradékból a magyarországi lakosság energiahatékonysági beruházásait szeretnék támogatni. A minimum 500.000 forintos, de maximum 10 millió forintos hitel napelem rendszerek, napkollektorok, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre, és nyílászárók cseréjére is fordítható, tehát szinte mindenre, ami energiahatékonyabbá teszi a magyar otthonokat. A pályázatnak természetesen feltételei is vannak: a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez szükség van 10% önerőre, a futamidő pedig maximum 20 év lehet.

A PENTELE SOLAR Kereskedelmi és Szolgáltató korlátolt Felelősségű Társaság az általuk végzett ingyenes helyszíni felmérés során először ellenőrzi, hogy alkalmas-e a tetőszerkezet a napelem rendszer telepítésére. Ha elég erős ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, megfelelő (délkeleti/ délnyugati) tájolású, optimális a tető dőlésszöge, akkor az már fél siker. A továbbiakban azt nézik meg, hogy van-e valami, ami árnyékot vethetne a modulokra (kémény, szomszédos épület, fák, stb.), illetve hogy hol vannak az elektromos rákötési pontok, amiken keresztül a hálózatra tudják majd csatlakoztatni a rendszert. Fontos, hogy a felmérés és a tervezés folyamán szakképzett villamos tervező jelen legyen, aki meg tudja állapítani, milyen teljesítményű és méretű rendszerre van szükség az áramszámlák nullázásához. Bár az előírásokat be kell tartani mindenképpen, az inverter végső helyének kiválasztásakor az esztétikai szempontokat is igyekeznek betartani, ami valljuk be, elég hasznos dolog. Amennyiben a háztető nem alkalmas a telepítésre, az sem jelent gondot: gondosan átkutatnak mindent, hogy alternatívát találjanak: megnézik van-e még olyan hely, ami szóba jöhet (pl. garázstető, vagy földre szerelhető állványrendszer). Így biztosak lehetünk abban, hogy nem maradunk napelem nélkül, hogyha egyszer rászántuk magunkat.

A környezetünk megóvása szerintem a legősibb hagyomány, amit bárki valaha kitalálhatott. Ha mi nem vigyázunk a földünkre, a hagyományaink, tradícióink sem fognak élni – el fognak pusztulni velünk együtt, amit ugye egyikünk sem szeretne.