Hagyományőrzés a fűnyírásban is

Az ország azon területéről származom, ahol minden jelen alkalmat a helyiek valamilyen különleges formában, egyedien tartanak meg. Ilyenkor előkerülnek az adott tájegységre jellemző ruhák és ételek. Természetesen alkalomtól függő, hogy milyen díszítés kerül az alap ruhadarabokra, illetve a fejkötő milyen lesz. Alapból, akik régen házasságban éltek, azok az asszonyok mindig vagy kendőt, fejkötőt, vagy kalapot hordtak. Innen is ered az a kifejezés, hogy valakinek bekötötték a fejét, tehát az alap darabokra egy – egy alkalomkor különböző díszítések kerültek rá, hogy megadják jelzés értékűen is az ünnep jellegét. Én gyerekkoromban odáig voltam a tájházunkért is, hiszen ott visszamenőleg is meg tudtam nézni, hogy milyen ruhákat hordtak az asszonyok, férfiak vagy éppen a gyerekek.

De egy másik ilyen hagyományőrzés kezd lenni, az is, hogy otthon én nyírom a füvet. Furcsán hangzik, de a férjem egyszerűen nem veszi rá magát, hogy elkezdje és röpke fél óra alatt letolja a füvet. Mindig én látom meg, hogy megnőtt, és valljuk be tavasszal, nyáron egy szépen rendezett füves rész nagyon szép tud lenni a szemnek, és ami az illatot illeti azt sem szabad elhanyagolni. Tehát a nyári időszakban minden héten nekiálltam és lenyírtam a füvet. A férjemet egyáltalán nem zavarta, hogy én csinálom, szerintem úgy volt és van ezzel az üggyel, hogy ez a háztartásban történő munkamegosztás miatt teljesen helyénvaló. Nekem nem esik nehezemre lenyírni a füvet, úgyhogy ebből nincs köztünk probléma. De ha már én nyírom a füvet, úgy gondoltam és el is döntöttem, hogy szeretnék egy új fűnyírót egy súlyban könnyebbet, teljesítményileg viszont nagyobbat szeretnék a mostaninál. Több fordulatszámmal bírót, hiszen úgy ténylegesen nem roncsolja a füvet, hogy ha nagyobb és több fordulatszámmal tud pörögni az éle. Tehát ezt megemlítettem a férjemnek, de ő úgy gondolta, hogy majd megvesszük az új fűnyírónkat, én meg úgy, hogy talán még az nap megrendelem.

Ezért is kezdtem az internetet bújni, hogy megtaláljam a számomra igenis nagyon tetszetős gépet. Természetesen számos nagyszerű kínálattal találkoztam, de valahogyan csak egy cég fogott meg. Tökéletesen működött a keresési feltétele, olyan könnyen azok között a fűnyírók között voltam, hogy magam sem hittem el. Talán a számos választék miatt alkalmaztam szűrőket, amely márkáról tudtam, hogy jó, azt tüzetesebben megnéztem, és természetesen az sem volt elhanyagolható tényező, hogy mennyibe is fog kerülni az új fűnyíró. De ha jó minőség, akkor természetesen ár érték arányban kicsit rugalmas tudok lenni, a férjem meg majd beletörődik, hogy mennyiért vettem fűnyírót.

A fűnyíró árak tekintetében is nagyon jó helyen áll ezt a remek internetes webshop. Gyorsan átnéztem és tudtam, hogy elektromos fűnyírót szeretnék, egy nagyobb teljesítményűt, és hogy könnyű legyen tolni, ez egy nő számára talán elengedhetetlen. Jó, hogy fűnyíró árakat jól össze tudtam hasonlítani, de nem csak az árakat, hanem hogy milyen teljesítménnyel rendelkeznek az egyes fűnyírók. Tehát ezen összehasonlítás után, ki tudtam választani, hogy melyiket szeretném, és azzal a lendülettel meg is rendeltem, nem vártam, arra, hogy a férjem is megnézze, erről most egyedül döntöttem. Már alig várom, hogy a futár csöngessen az új fűnyírómmal és kipróbálhassam azt. Remélem gyorsan össze tudom majd szerelni, és már róhatjuk is a köröket együtt a füves területünkön.