Már a templomban is folyik a fűtéskorszerűsítés

A falu mindig is haladó szemléletű volt, és igyekszik folyton megújulni. Az utóbbi időben sok fejlesztés ment végbe a közösségben, például az iskolát is felújították, az orvosi rendelő is ki lett festve, és végre a temetőbe vezető utat is lekövezték. Úgy gondolom, hogy nincs okunk a szégyenre, mert mindenki igyekszik rendben tartani a maga portáját is, amennyire tudja.

De közben azért igyekszünk mindenen javítani, ha úgy érezzük, hogy ráfér. A falunkban viszonylag sok az idős ember, és nekik jó szokásuk vasárnaponként templomba menni. Viszont sokan panaszkodnak, hogy így tél felé nem túl kényelmes a hideg templomban ülni, kiújul tőle a reumájuk.

Próbáltunk erre valamilyen megoldást keresni, ugyanis a gáz fűtési rendszer bevezetése nem megoldható, és amúgy sem lenne túl hatékony. Jobb szeretnénk inkább egy elektromos fűtési rendszert beszereltetni, ami egyrészt környezetkímélőbb, másrészt úgy hallottuk, hogy az üzemeltetése is kevesebbe kerül.

A radiátorok a levegőt fűtik, és úgy adnak meleget, vagyis egy tágas templomnak a befűtése sok energia és ezzel együtt persze pénz is. Ezek az elektromos fűtési rendszerek viszont nem a levegőt fűtik, hanem sugározzák a hőt, vagyis tulajdonképpen szinte közvetlenül minket melegítenek. Ezeket a rendszereket sok helyre lehet telepíteni, a padlóba, mennyezetre, falba. A mennyezeti és falfűtés hátrányai aggodalomra adnának okot, de sokan, akik szkeptikusak, csak félnek az újtól, és nem hiszik, hogy egy ilyen új rendszer valóban jobban tud működni.

Pedig volt olyan ország, ahol pont ilyen elektromos fűtő rendszert telepítettek egy templom padlójába, és az ott teljesen jól működött. Lehet, hogy csak egy kisebb falu vagyunk, de haladnunk kell a korral, ha nem akarunk lemaradni.