A sramli zenekar kalandjai

Egy sváb faluban nőttem fel, és most is ott lakom. Én is sváb vagyok, és nekem és a családomnak is fontos a gyökerek ápolása és a hagyományaink megőrzése. A svábok elsősorban a sramli zenéről híresek, és hát nem lehet meglepetés, hogy én is és a családom más tagjai is imádunk zenélni – de persze nem csak sramlit játszunk.

Mivel fontos nekem a hagyományaink megőrzése, és a sramli is közel áll a szívemhez, ezért már kiskorom óta játszok egy sramli zenekarban. Ezt először az édesapám vezette, de később átvettem a staféta botot, és most már én vagyok a zenekar vezetője, ami 8 tagú, és nagyon tehetséges gyerekek játszanak benne.

Elég sikeresnek mondhatjuk magunkat, szinte minden hónapban van egy koncertünk, és nem csak Magyarországon hívnak minket fellépni, hanem voltunk már Németországban és Ausztriában is. A siker persze nem jött csak úgy magától, rengeteg munka, gyakorlás van mögötte, és persze az is közrejátszik, hogy igazán szuper a csapat.

Abban, hogy tudjunk koncertezni, az első pár alkalommal még a szülők segítettek, mindenki hozta kocsival a gyerekét, a hangszert, a fellépő ruhát és minden szükséges kis mütyürt. Aztán ahogy egyre gyakoribbak lettek ezek az utazások, egyre világosabbá vált, hogy ez így nem lesz tartható, szükség van egy zenekari kisbuszra.

Ezt végül meg is vettük, és nagyon jól szuperál, kényelmes és elég nagy, mindenki elfér benne cuccostul, hangszerestül. Mivel használtan vettük, és már 3 éve folyamatosan használjuk, ezért kéthavonta viszem a szerelőhöz, hogy megvizsgálja, nincs-e valami probléma a kisbusszal, mert hát elég nagy távolságokat teszünk meg vele, ráadásul gyerekekkel, és a biztonság mindennél fontosabb.

A legutóbbi ilyen ellenőrzés alkalmával mondta a szerelő, hogy azonnal le kell cserélni a gumikat, mert ezekkel már nem lehet nekivágni az egy hét múlva esedékes ausztriai utunknak. Ő sajnos nem tudott rendelni gumikat, nekünk kellett valahogy megoldani, aztán ő szerelte fel.

De hogy honnan szedjek 4 nyári gumit egy hét alatt, arról fogalmam sem volt, hiszen nem értek hozzá. Szerencsére az egyik szülő a segítségemre sietett, mert ő tudott egy olyan autógumi keresőt, ahonnan gyorsan lehet hozzájutni úgy nyári gumikhoz. Ez az oldal a gumidiszkont.hu.

Az egyik próba után leültünk, és segítetett megrendelni a dolgokat. Először is, meglepő volt számomra, hogy amúgy mennyire nem nagy kihívás ezen az oldalon gumikat rendelni, mert úgy van megcsinálva, hogy az is megtalálja a megfelelőt, aki semmit nem ért az egészhez. Ezt azzal is segítik, hogy az általános információk fülnél leírnak egy csomó tudnivalót. Például, hogy mi az a sebesség- és terhelési index, mit jelentenek a gumiabroncson a jelölések, és miért is fontos a fékút és a mintázatmélység. Teljesen olvasmányosan van megfogalmazva, nem szakszöveget kell elképzelni, tökéletesen befogadhatóvá tették ezeket az infókat. Ezen felül tippeket is kapunk arra, hogy hogyan kell tárolni a gumikat és hogyan kell ellenőrizni a levegőnyomást.

Miután ezen átrágtam magam, neki is álltunk megkeresni a megfelelő gumit. 3 fajta keresési lehetőség van: méret, autó típus és kulcsszó alapú. Mi az autó típusa alapján kerestünk a termékek között, ami szerintem a legegyszerűbb verzió, hiszen csak 4 adatot kell beírnunk, és máris felsorakoznak a képernyőn a számunkra megfelelő gumik és abroncsok.

Tényleg nagyon jó áron adják őket, meg is lepődtem, hogy nem kellett egy kisebb vagyont fizetni a gumikért, mert anno, amikor a saját kocsimon kellett a gumikat kicserélni, jelentős összeget hagytam a szervizben.

Mivel még dél előtt leadtuk a rendelést, már másnap mehettem is a cuccért az egyik átvételi pontra. Ott is nagyon kedvesek voltak, pikk-pakk meg volt az egész. Még aznap kaptam is időpontot a szerelőtől, és felrakta az új nyári gumikat. Ő is meg volt lepődve, hogy ilyen gyorsan el tudtam intézni a dolgot.

Így szerencsére időben megoldódott a helyzet, és Ausztriába a fellépésre már az új gumikon suhantunk.