A jó ajándék a faluban is házhoz jön

Ajándékozás

Az ajándékot magát a legkönnyebben úgy definiálhatnánk, hogy a saját vagyonunkból adunk át valamennyit másnak, anélkül, hogy bármiféle ellenszolgáltatást várnánk érte. Legalábbis ez lenne az általános. Amikor a városban élő barátaimmal beszélgettem az ajándékozás kérdéséről, akkor a legtöbbjüknél előkerült a “rossz ajándékot kaptam” téma. Az ajándékozás amilyen önzetlennek indult, most épp annyira vált teherré, kötelező jópofizássá.

Biztosan mindenki átélte már, mikor megkapta a karácsonyi ajándékát és hiába vágott jó képet hozzá, valójában csalódott volt. Nyilván mindenkivel előfordult már, velem is megesett. Az ajándéknak örülnünk kellene, hiszen azt fejezi ki, hogy az illető akitől kaptuk, gondolt ránk, hajlandó volt valamennyit áldozni ránk a vagyonából, ami valljuk be, egy kedves gesztus. Még akkor is, ha csak egy apróságról van szó. Egyre többször érzem viszont én is úgy, hogy az ajándékozás most már inkább elvárás, inkább úgy állunk hozzá, hogy vannak emberek, akiknek ajándékot KELL vennünk. Csak kötelességtudat, a társas kapcsolatoknak való elégtétel, az ajándék a legritkább esetben jön szívből. Amikor elmegyünk vásárolni, nem úgy megyünk, hogy “ennek biztosan örülne, megveszem neki”, hanem sokkal inkább “már megint mi a fenét vegyek neki?”. Az ajándékozás teljesen értelmét veszítette.

Bármennyire is hangoztatom, hogy az ajándék bármi lehet, valami, ami szívből jön, egy kedves gesztus, nem kell átesni a ló túloldalára. Ha már veszünk valamit, akkor olyasmit vegyünk, amire a megajándékozott személynek szüksége van, amit használni szeretne, ami nem csak egy mosoly erejéig lesz hasznos, majd a sarokban végzi.

Ha már kötelességtudatból, vagy tényleg szeretetből úgy döntünk, hogy megajándékozunk valakit, akkor figyeljünk rá, hogy mit veszünk neki, mindenképpen gondoljuk végig, hogy minek örülne. Én személy szerint hajlamos vagyok rá, hogy nem olyan ajándékot veszek, aminek a megajándékozott fél örülne, hanem valami olyasmit, ami nekem tetszik. Nehéz mások fejével gondolkozni, hogyha vásárlásról van szó, de nem lehetetlen. Az ajándékozás művészete nem olyan bonyolult, és ha jobban végig gondoljuk az ismerőseinket, biztosan rájövünk, hogy mégis mit szeretne, mi az, aminek valóban örülne, valóban a hasznára válhatna.

Ajándékok nőknek

Mivel én magam is nő vagyok, ezért nem meglepő, hogy női társaimnak sokkal egyszerűbben találok ajándékot, mint a férfiaknak. De alapból is úgy gondolom, hogy a nőket könnyebb megajándékozni, akkor is, ha a hölgy nem olyan közeli ismerősünk.

Régebben azt mondtam volna, a csoki és valami “női pia” minden esetben megfelelő ajándék lehet, de azóta olyan sok étel allergiás emberrel sodort össze a sors, hogy ezeket inkább kapásból kilőném, kivéve, ha tudom a személyről, hogy szereti ezeket a termékeket, az édességeket és az alkoholos italokat is. A csokoládé mellé a virág is remekül passzol. Ha egy közelebbi rokonról, ismerősről van szó, és pontosan tudjuk, hogy mit szeret és mit nem, akkor megpróbálkozhatunk ékszerekkel, kiegészítőkkel. De ruhát, könyvet csak olyan ismerősünknek vegyünk, akit tényleg úgy ismerünk, mint a tenyerünket.
Kollégák esetén vásárolhatunk teakeveréket, bögrét, apró dísztárgyakat, ezekkel nehezen lőhetünk mellé, akkor is el tudjuk találni, ha csak kevésbé ismerjük az illetőt. Ha olyan kapcsolatban vagyunk az illetővel, akkor tisztálkodószereket, parfümöket, esetleg sminkcuccokat is vásárolhatunk, bár ez inkább barátnők esetében ajánlott.

Családtagoknál mindig nagy problémába ütköztem, hiszen mindenkinek meg van mindene, annak pedig, hogy egy századik csokoládét is kapjanak karácsonykor, nincs sok értelme. Kesztyű, zokni, sál, tipikus ajándékok. Az értékük kisebb, de mégis jól mutatnak a fa alatt vagy a szülinapi ajándéktasakban. Én már ezeket hanyagolom és inkább vásárlási utalványt veszek nekik ahelyett, hogy valami felesleges dolgot adjak ajándékba. Ezzel nem nagyon lehet mellé lőni, hiszen egy egész bolt kínálatában csak talál olyasvalamit, amire szüksége van. Ajándékkártyák pedig a legtöbb bolt kínálatában már megtalálhatóak.

Ajándékok férfiaknak

A férfiak ajándékozását kicsit nehezebben megoldhatónak gondolom. Nőként sokkal nehezebb férfi aggyal gondolkozni.
Kollégák esetében mindig egy jó bort, valami drágább alkoholt vásároltam, mellé pedig tollat, vagy csokoládét adtam. Persze, ez a lehető legszemélytelenebb ajándék, amit valaha is ki tudtam találni, de az a helyzet, hogy a hozzám közelebb álló férfiaknak is nehezen tudok vásárolni, nem hogy az idegeneknek.

Mikor egy férfi megajándékozásáról van szó, előkerülnek az olyan remek ötletek, mint ing, nyakkendő, óra, nyakkendőtű. Egy jó óra igen borsos árú, így maradnak még a könyvek, bár ezeknek, mint ahogy már írtam, csak olyan esetben van hasznuk, ha tudjuk, hogy a megajándékozni kívánt személy még nem olvasta. A villanyborotva is egy jó ötlet, de ez is rizikós, nem biztos, hogy megfelel a személy igényeinek. Az ilyesmiket jobb, ha maguknak intézik el. Ha ilyesmi, elektronikai cikket szeretnénk ajándékozni, akkor inkább az ajándékkártyát ajánlom, akkor az adott modellek közül biztosan megtalálja azt, ami neki, az ízlésének és igényeinek legjobban megfelel.

Ha valamelyik ismerősünk szereti a társasjátékokat azt is bátran vehetünk neki, illetve 3D-s puzzlek, modellek is a lehetséges jó ajándékok listáján vannak. Van például ismerősöm, aki odavan az autókért, a repülőkért, neki rendszerint modelleket veszek, amiket majd magának össze tud építeni.

Idén a karácsonyi ajándékozási láz végeztével sem volt nyugtom, ugyanis egy kedves családtagom idén fejezte be tanulmányait az egyetemen, így a diplomaosztó ajándékán kellett törnöm a fejemet. Valami olyat akartam, ami nem annyira múlandó, nem egy üveg borra, vagy valami ételre gondoltam. Sokkal inkább egy használati tárgyat szerettem volna, de az óra és a már említett nyakkendőtű élből ki lett zárva a versenyből, mivel biztosra vettem, hogy a családban lesz valaki, aki azt fog venni neki.

Aktatáska
Aktatáska

Természetesen az internetet hívtam segítségül, ajándékötletek után kutattam, és nem is voltak olyan rossz tippek. A bőr pénztárca és karóratartó voltak a számomra legszimpatikusabbak, de mégsem ezek mellett döntöttem végül. Mivel egy komoly férfiről van szó, akinek a stílusa elég letisztult és elegáns, be mertem vállalni egy kicsit merészebb ajándékot, egy aktatáska mellett döntöttem.

Az aktatáska teljesen spontán jött, mikor a pénztárcákat nézegettem, hiszen ez volt az eredeti tervem. Természetesen falusi gyerek lévén nem fárasztottam magam azzal, hogy beutazzak a fővárosba, azzal sem foglalkoztam, hogy melyik boltokat lenne érdemes nézegetni, hanem egyszerűen csak az internetet böngésztem. Hiszen a postás jön, és innen ez a legegyszerűbb módja az aktatáska, de tulajdonképp bármilyen más ajándék megvásárlásának.

Az aktatáska egy olyan ajándék, ami szerintem minden alkalomra tökéletes. Persze nem mindenkinek, de a férfiak nagytöbbsége garantáltan jobban örülne egy aktatáskának, mint egy újabb órának. Nincs is annyi kezük, ahány órát kapnak, és hiába cserélgetik, azért csak van egy, ami a kedvencükké válik, így a többi végül nem lesz annyira kihasználva.

Az aktatáska egy más dolog. Valamiben vinniük kell a cuccaikat, főleg, ha frissen kikerülnek az egyetemről és szeretnének bekerülni a dolgozó emberek világába. Persze sokan már az egyetem során is dolgoznak, de gyakornokként bekerülni egy céghez egészen más, mint rendes munkavállalóként állásinterjúkra járni. Egy állásinterjú esetében pedig nagyon fontos a megjelenés, az első benyomás, és hiába az öltöny, a jó óra, mit sem ér az egész, hogyha egy szakadt hátizsákkal, vagy egy mostanában olyan divatos tornazsákkal érkezik a pályázó. Ez az egész interjú kimenetelét negatív irányba befolyásolhatja.

Pontosan ezért mentem biztosra, mikor aktatáska vásárlására adtam a fejem. Egy olyan online boltot igyekeztem keresni, ahol minden táska valódi bőr, a minőségük pedig kifogástalan. Ekkor akadtam rá az oldalra, ahonnan vettem, a bagboxra. Az innen vásárolt aktatáska nagyon szép, a tapintása is különleges, és ahogyan a véleményekben is olvastam, a minősége abszolút tökéletes. Eredeti bőr aktatáskák mellett műbőröket is találtam, különböző tervezők gyönyörű munkáit árusítják, meglepően sok színben és méretben. Szerencsém volt., szerintem ennél jobb helyről nem is rendelhettem volna, ennyire jutányos áron.

Ingyenesen, futárszolgálattal szállították ki, a kiválasztott, fekete aktatáska pár nappal később meg is érkezett. Hiába lakunk vidéken, a postás azért ide is jár. Az aktatáska pedig nagyon tetszett az újdonsült gazdájának.

Az internetes vásárlásról sok jót és rosszat is vegyesen hallani, de ne féljünk belevágni, a legtöbb bolt – ahogyan a bagbox is – garanciát vállal a termékeire, ha nem tetszik vagy méret gondjaink akadtak, nyugodtan visszaküldhetjük és olyankor megtérítik a termék árát.

Ha az ember nem a fővárosban lakik, akkor igazi áldás tud lenni a webshop és a házhozszállítás. Én azt mondom, végül bármilyen ajándékot is választunk, ne féljünk azt online megrendelni akkor sem, ha egy olyan speciális, vagy kényes termékről van szó, mint például egy aktatáska.

Sokszor sokkal jobban járunk az online vásárlással, különleges kedvezményeket is kifoghatunk, illetve ha a boltban valami nincs raktáron, a telephelyről egyből elküldik nekünk, így sok esetben hamarabb hozzá is jutunk a kiválasztott termékekhez, mint a boltban.