Hagyományok és a napelemek

A hagyományőrzés számomra azt jelenti, amit évek óta ismétlünk, már-már rituáléként tekintve a cselekvésre, mert értékeket képviselnek számunkra. Világnézetet és látásmódot jelképeznek. A generációkon átívelő hagyományőrzés lehetővé teszi, hogy az értékrendek tovább haladhassanak az idők folyamán.

A nagyszüleim vidéken élnek, így gyakran kihasználom az alkalmat a kikapcsolódásra, és meglátogatom őket egy-egy hétvégére.

Pár hónapja, mikor a vonaton ültem, úton a szokásos látogatások egyikére, egy új jelenséget vettem észre a vonat ablakából: napelemekkel fedett házakat pillantottam meg.

Mikor megérkeztem, ki is kérdeztem a nagyszüleimet, mit tudnak erről. Hiszen olyan kevés hasonlót láttam feléjük. Kiderült, hogy pályázaton keresztül épült a napelemmel felszerelt ház, amibe egy ismerősük kezdett bele.

Ő ajánlotta a sporoljnapelemmel.hu oldalát, amin keresztül találta az említett pályázatot. Ez a weboldal minden információval ellát, amit egy ilyen befektetés előtt szeretnénk tudni. A napelem pályázatok 2021-ben, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés, vállalkozóknak és magánszemélyeknek is elérhetőek. Ezek persze nem biztos, hogy állandó jelleggel aktívak, hiszen például, ha elfogy a támogatásokra szánt keret, mert olyan sokan igénylik, akkor természetesen felfüggesztésre kerül. Ez a helyzet jelenleg a 0%-os hitellel is, amit napelemekre is igényelni lehet, pontosabban lehetett. Ez ugye azért előnyös, mert csak egy kisebb önrész kell a hitel felvételéhez, és igazából a törlesztéseken nincs kamat. Vagyis, amennyibe kerül a rendszer, pontosan annyit is kell visszatörleszteni, előre meghatározott részletekben. Azért érdemes észben tartani ezt a lehetőséget, mert ki tudja, hogy mikor indul újra, és érdemes lehet rá azonnal lecsapni. Ezért én el is mentettem az oldalt, ki tudja, mikor lesz rá szükségem.

Ez a 0%-os hitel magánszemélyeknek szól, tehát bárki igényelhette a családi házra, de vállalkozások számára is volt ilyen lehetőség. Ideiglenesen ez is szünetel, de ugyanazt tudom csak mondani itt is: érdemes figyelni a pályázatokat.

Nekem nagyon szimpatikus ez az egész, hogy az állam ilyen nagy mértékben támogatja a megújuló energiaforrások használatát. Mivel egy napelem rendszer milliós kiadást jelent, így valóban óriási segítség. De miért is olyan jó egy napelem rendszer?

Hát azért, mert spórolni lehet vele, méghozzá úgy, hogy nem kell villanyszámlát fizetni, hiszen a Nap adja az energiát, az áramot, nem pedig a szolgáltatótól vesszük.

A napelembe fektetett összeg az utolsó fillérig megtérül. Persze, ehhez kell egy kis idő, de mindenképpen megéri, mert évtizedekig működőképes egy napelem rendszer, arról nem is beszélve, hogy ha esetleg egy napelem tulaj el szeretné adni a házát, akkor egy ilyen rendszernek bizony értéknövelő ereje van.

Ráadásul, attól sem kell félni, hogy ha valami baja van, akkor kuka az egész, mert a cégek több éves garanciákat vállalnak, mind a panelekre, mind pedig az egyes részeire, mint például az inverter.

Ahogy nézegettem a honlapot, rájöttem, hogy a sporoljnapelemmel.hu-val is el lehet végeztetni a telepítést, amit egy ingyenes helyszíni felmérés előz meg minden esetben. Igazán szimpatikus és profi hozzáállás, azt kel, hogy mondjam. A nagyszüleim is elgondolkoztak egy napelemes rendszeren, még emésztgetik a dolgot, de legalább azt már tudjuk, hogy ha elhatározták magukat, kiket fogunk felkeresni.

A hagyományőrzés nem csupán ismétlődő tettek sokasága, hanem egy értékrendszert képviselő szokás, ami velünk együtt fejlődik és fejleszti azt is, amit magába foglal. Napelem pályázatok 2021-ben, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés, remélhetőleg hagyománnyá növi ki magát, a saját és környezetünk örömére.