Egy fogpótlás ajándékba, avagy a vidéki összetartás

A vidéki élet bizony nem való akárkinek. Itt mindenki ismeri a másikat, a köszönést nem veszik félvállról és az idő, nos, néha ólomlábakon jár. Cserébe a levegő tiszta, a stressznek nyoma sincs és, mint ahogy azt én is megtanultam, itt még létezik a közösség ereje.

Amikor először felmerült, hogy leköltözünk falura a családdal, enyhén megijesztett az ötlet. Igazi városi lány vagyok, annak minden kényelmével. Megszoktam, hogy a busz 5 percenként jár és állatot csak az állatkertben látok. A párom szülei viszont nagyon idősek és el kell nekik a segítség. Így hát hátunkra vettük az életünket és elköltöztünk egy kis faluba. A férjem szülei nagyon rendes emberek, hamar megkedveltek engem. Egyik nap sikerült kicsit többet beszélnem az anyósommal, és észrevettem, hogy elég hiányos a fogazata. Bizony, jócskán ráfért volna a fogpótlás. Nem akartam bámulni, mégis észrevette, hogy a fogait, vagyis azoknak a helyét nézem. Láttam, hogy mennyire rosszul esik ez neki, hogy szégyelli a helyzetet. Ez nekem is nagyon fájt, hiszen nem akartam megbántani.

A férjemmel később sokat beszéltünk a helyzetről, hogy az anyukáját ez mennyire zavarja, azonban a fogpótlás nem egy olcsó mulatság. Csak nem hagyott nyugodni a téma és elkezdtem utána keresni az interneten. Találtam is egy nagyon hasznos oldalt, így elkezdtem magamat beleásni a fogpótlás témába.

 Itt megtudtam, hogy ha több fog is hiányzik, az bizonyos szinten rokkantságot is jelent, hiszen csökkenti a rágóképességet. Egyre nehezebben és egyre kevesebb dolgot tud megrágni az illető, ezzel együtt jelennek meg a gyomorpanaszok és a felszívódási problémák. Ekkor már nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból is elkerülhetetlen a fogpótlás.

A fogpótlás árak viszont valóban kissé húzósok, azonban itt lépett képbe a falu közössége. Szerencsére jóban vagyok a legnagyobb hanggal és szervező készséggel rendelkező egyik lakossal, akinek miután elpanaszoltam a problémát, csodás ötlete támadt. Mivel a faluban mindenki nagyon szereti és becsüli az anyósomékat, úgy döntöttek, egy kis gyűjtést szerveznek a fogpótlásra.

Az eseményt a szokásos falunappal egybekötve tartottuk, mindvégig titokban tartva az ötletet. Nem élnek itt sokan, és nem is túl nagy lábon, mégis biztos voltam, hogy mindenki segíteni fog. Amíg a többiek az eseményt szervezték, addig én kértem időpontot a fogászattól, hogy fel tudják mérni a helyzetet és meg tudjuk beszélni a fogpótlás menetét. Ahogy az oldalon olvastam, ez minden ember esetében más, és személyre szabott, kinek mire van szüksége. A rendelő ugyan Budapesten van, de mivel a közelben nem nagyon van más lehetőség, így nem is gondolkoztuk a távolság kérdésén.

Szerencsésen összegyűlt a kis összeg a fogpótlásra és amikor elmondtuk az anyósomnak a jó hírt, igazán elérzékenyült. Nagyon örült, hogy ilyen emberek veszik körül és végre egy régóta aggasztó problémája is megoldódhat.

Amikor megérkeztünk a fogpótlásra, mindenki nagyon segítőkész volt és minden részletet átbeszéltünk a folyamatról. Egy nem túl rövid és kellemes időszak várt rá, de abszolút megérte.

A végleges fogpótlásra ugyan néha heteket is kell várni, hogy a foghúzást követően a lágy szövetek és a csont gyógyulni tudjon. A várakozást persze nem fogatlanul kell tölteni, addig is vannak ideiglenes megoldások.

Nagyszerű, hogy a mai modern technika lehetővé teszi a fogpótlást, és az embereknek nem kell így leélniük az életüket. Én pedig örülök, hogy ezt a csodás közösség összefogásának erejével, el tudtuk érni. Az anyósom élete is teljesen megváltozott.