Faluvégi modernitás

Nagyszüleim egy nagyon pici dunántúli falucskában laknak. Nyáron többször is meglátogattam őket és párszor végigbicikliztem az egész falun. Meglepődtem, hogy mennyi ház tetején van telepítve napelemes rendszer.

A faluban az általános iskola és az önkormányzat tetején is napelemek vannak, tehát az összes létező közintézményen. Modern áramellátással mennek a hagyományőrző falunapok is, amiket itt nagyon komolyan vesznek. Minden évben felvonultatják a régi népviseletet és bemutatják a népszokásokat is. Szerintem ez nagyon fontos dolog, nem azért, hogy ma is ezeket kellene művelni, csak jó látni, tudni róla, hogy régebben itt mik voltak az értékek. Még egy pár háztető is hagyományos módon, nádból készült, de a szomszéd házon ugyanúgy megfér a napelem is. A lényeg az igényes kivitelezés.

napelemes rendszerekEgy napelemes rendszer is nagyon jól tud mutatni a házon, szinte díszítő elemnek hat. A napelemek modulokba építve kerülnek a tetőre. Egy modul mérete, tehát attól függ, hány darab napelemet tartalmaz, így lehet igazítani az optimális méretre. A napelemes rendszerek teljesítményét előre meg kell határozni. Egy rendszer tervezésénél a kivitelező cég először helyszíni felmérést végez, amikor megvizsgálják a telepítés feltételeit.

A napelemes rendszer mérete többek között függ a családi ház energiaigényeitől, illetve a tető szerkezetétől, tájolásától is. Ha nincs elegendő hely a házon, de mégis nagyobb felületre lenne szükség, akkor a földre telepítés is lehetséges. Speciális tartószerkezetekkel a földön, ideális szögben telepíthetőek a modulok. Ennek a költségeit is meg kell vizsgálni.

A faluban is beszéltem több lakóval, akiknek a házán napelemes rendszer van. Elmondták, hogy ez egy hosszútávon megtérülő befektetés, amibe érdemes belevágni. Azért is van ennyi házon itt, mert az emberek nagyon környezettudatos szemléletűek és egymást győzték meg sorba, hogy érdemes telepíteni ilyen rendszereket. Egy jól beállított rendszer mellett, nem lesz sok gondunk a villanyszámla befizetésével sem. Kizárólag minőségi elemekből szabad állnia a napelemes rendszernek, ahhoz, hogy akár több évtizeden keresztül is, ellásson minket energiával.

Az egyik legfontosabb része például a rendszernek, a különös nevű inverter. Ez a műszer végzi a napelemek által termelt egyenáram, váltóárammá alakítását. Elengedhetetlen, tehát, hogy a legjobb minőségűt szereltessük be ebből is. Ha gondos a tervezés, és a későbbiekben is odafigyelünk a rendszer karbantartására, akkor nem fogjuk megbánni, hogy belevágtunk.

A napelem rendszer alapvetően kétféle lehet: hálózatra tápláló vagy szigetüzemű. A hálózatra kapcsolt kivitelezése olcsóbb, viszont vannak olyan helyek, ahol csak a szigetüzemű jöhet számításban, mivel nincs kiépítve a környéken az elektromos hálózat. Ebben az esetben, az épp fel nem használt áramot, akkumulátorokba tölti a rendszer, innen tudjuk később hasznosítani, amikor napfény hiányában nem termel áramot a rendszer.

Ahogy már említettem, kizárólag kiváló minőségű alkatrészeket szabad beépíteni, ahhoz, hogy megfelelő élettartamú rendszert kapjunk. Manapság a napelemes rendszerek 40-50 évig is működőképesek. A beruházás megtérüléséhez, azért sokkal kevesebb idő is elegendő, de a pontos megtérülési idő, minden esetben eltérhet. Függ a háztartás energiafogyasztási szokásaitól, illetve a rendszer méretétől is. Megfontolt tervezés mellett, azonban minden beruházás kifizetődő lehet. Adott esetben, egy kisebb méretű rendszerrel jobban járhatunk. Hatékonyságában ez is ugyanúgy megfelelhet a számunkra, mint egy nagymértékű fejlesztés egy közintézményen. Ha kezdetben esetleg anyagi korlátai is vannak a konstrukciónak, tervezhetünk direkt kisebb rendszert, később ennek bővítésére is van lehetőség. Már egy ilyen, egy-két modulból álló napelemes rendszerrel is környezetkímélőbb életmódot folytathatunk, mintha nem mozdulnánk semmilyen irányba. Egy kis lépés minden embertől, és máris zöldebbé válhat az egész közösség. Lehet szó kis faluról, városról, vagy figyelembe vehetjük az egész országot is. Azzal, ha mi is telepítünk napelemes rendszert a családi házunkra, ösztönözni fogjuk a környezetünkben élőket is. Biztos, hogy irigykedni fognak a szomszédok, és ők is legondolkoznak egy ilyen beruházáson. Bátran támogassuk őket, meséljük el a tapasztalatainkat és, hogy mire kell odafigyelni egy rendszer tervezésénél. Megfelelő előrelátással mindenki elégedett lesz.